Glavne razlike aluminijske i pvc stolarije

Kod zamjene postojeće stolarije nameće nam se pitanje; OD KAKVOG MATERIJALA MORAJU BITI NOVI PROZORI ? Budući da u STO AL  imamo izbor stolarije u  drvu, aluminiju  i PVC-u, možemo ponuditi najkvalitetniji odgovor.

PVC prozori : trenutno najbolji izbor uloženog i dobivenog

PVC kao materijal ima visoka izolacijska svojstva u kombinaciji sa ugrađenim okovom višestrukog zatvaranja , silikonskih brtvi  i  LOW-e+  termopan staklima , daje visoki faktor izolacije  K=1,1W/m2 , što prevedeno znači : ako stan zagrijevamo na 20 celzija , a vani je 0 celzija na unutrašnjoj stijenci prozora ćemo imati 17 celzija što je vrlo zadovoljavajuće.

PVC prozore možete izabrati u 5 sistema profila , raznim bojama i vjernim imitacijama drva.

Naš savjet : ugrađivati na prostore za stanovanje

Aluminij

Prozori izrađeni od aluminijskih profila sa prekinutim termičkim mostom su također vrlo kvalitetni prozori , ali se od PVC prozora razlikuju po izolaciji . Ustvari je PVC kao materijal izolator , a aluminij vodič , stoga se u aluminijski profil ugrađuje PVC traka  radi poboljšanja svojstvo izolacije .

Naš savjet : ugrađivati na poslovne prostore , sanitarne čvorove , ulaze , velike otvore.

Prvo pitanje koje postavljate sami sebi kod promjene vanjske stolarije je koji materijal odabrati.Uzimajući u obzir da je moguć odabir između tradicionalnog drveta, modernog aluminija i sveprisutnog PVC-a (polivinil klorid), evo nekoliko činjenica koje morate znati a koje STO-AL kao proizvođač čiji se proizvodi izrađuju iz sva tri elementa sugerira.

Najbolju izolaciju Vašeg prostora postignut ćete sa PVC-om budući da je plastika sama po sebi kao materijal izolator čiji faktor toplinske provodljivosti iznosi k=1.1.To bi značilo da kod tog proizvoda postoji minimalan gubitak toplinske energije prema van u hladnim mjesecima kao i sprečavanja ulaska topline u vrijeme ljeta. Sami PVC prozori su iznutra ojačani pocinčanim čeličnim ojačanjima zbog fizičke čvrstoće te kao takvi jednostavni za održavanje. Brtvljenje je izvedeno sa sivim slikonskim brtvama koje se nalaze na štoku i krilu i sposobne su izdržati toplinska naprezanja utjecana vremenskim atmosferijama budući da su postojane kod varenje PVC profila koje se odvija na 240 stupnjeva celzija. Sam izgled stolarije možete definirati sa preko dvadeset boja i dekora.

Aluminijski prozori imaju nešto lošija svojsta izolacije jer je aluminij vodič koji provodi toplinu i hladnoću tako da aluminijski prozori koji posjeduju isprekidani termički most imaju koeficijent k=2.8. Njihova izrada je nešto jednostavnija jer nema  varenja spojeva što može biti prednost kod eventualnih oštećenja koja je u tom slučaju lakše sanirati. Izbor boja i dekora je puno veći u odnosu na PVC prozore i vrata a zbog svoje težine i fizičkih odnosno mehaničkih svojstava moguće je raditi veće otvore u odnosu na PVC. Preporuka kod stambenih zgrada je ta da se ulazi u same zgrade,prozori u stepeništu te vrata u podrumskim prostorima izrađuju od alumnija koji ne mora imati isprekidani termički most te samim tim mu je i cijena prihvatljivija.

Drvo kao tradicionalni materijal gubi bitku sa PVC-om i aluminijom pogotovo kod više stambenih zgrada jer zahtjeva veću brigu i održavanje.